20 Temmuz 2017 Perşembe

Clipper 5.2 : İlk Kitabım




Clipper,  programcılığa ilk merak sardığım yıllarda firmalar tarafından yaygın olarak kullanılan programlama dillerinden birisiydi. DOS ortamında çalışıyordu. Bir süre sonra Windows 3.1’in çıkmasıyla birlikte programcılar Windows ortamı için program yazabilecekleri programlama dili arayışına girmişlerdi.

O yıllarda herkes Clipper’ın Windows versiyonunu beklerken o günlerin büyük yazılım firması CA tarafından Clipper satın alınmıştı. Bir süre sonra Clipper’ın Windows versiyonunu Visual Object olarak çıkardılar ama tutmadı. Derken Borland firması Delphi’yi çıkardı. Delphi kısa sürede yaygın olarak kullanılmaya başlandı.

Programcılar kısa sayılacak bir süre içinde Clipper ile uygulama geliştirmeyi bıraktılar. Clipper gözden düşene kadar aradan geçen süre içinde Clipper kitabım 3 baskı yapmıştı ve muhtemelen Türkçe yazılan son Clipper kitabıydı. Çok beğenilmişti. İnsanlar şaşırıyordu; çünkü önlerinde yabancı bir kitaptan takla atılarak hazırlanmamış bir kitap vardı. Hem de yabancı kitaplardan daha kolay okunan, daha fazla pratik bilgi içeren..

Burada Clipper kitabımdan yıllar sonra neden mi söz ettim? Çünkü Clipper 5.2 adını verdiğim kitap ilk kitabımdı. Uzun sayılabilinecek bir aradan sonra tekrar programcılık üzerine yazmaya başlayınca ilk kitabımı hatırladım.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Hocam dbase den clipper sizin bu kitabınız la geçtim 1993 .. www.alpsoft.com.tr mardinde bir müşterim hala dos ticari programımı kullanıyor.. çok teşekürler ediyorum.
Saygılarımla
Yaşar ÇOLAK