20 Temmuz 2017 Perşembe

Java Kitabı Önsözü




Önsöz
 
Java konulu çok sayıda kitap yayınlanıp piyasaya verilmişken, Youtube’da Java hakkında bilgi verme kaygısıyla çekilen binlerce video varken, blog sitelerinde onbinlerle ifade edilecek sayıda Java konulu makale yayınlanmış iken bu kitabı neden mi yazıp yayınladık?

Nedeni son derece basit; kolay okunan, ilk okumada anlaşılan Java kaynağı ihtiyacının olduğunu düşünmemizdir. Bu nedenle bu kitabı yazarken, önceliğimiz kolay okunmak ve hemen anlaşılmak oldu. Konular, bu kaygı gözetilerek sıralandı. Henüz anlatılmayan kavramlardan söz edilmemeye, işlevleri ve özellikleri hakkında bilgi verilmemiş sınıfları kullanmamaya dikkat ettik. Bu kitapta, öğrenilmesi zaman alan Java programlama diliyle ilgili olarak yazılan her cümlenin ilk okumada anlaşılmasını amaçladık.

Bu kitabı okumaya, dolayısıyla Java öğrenmeye başlamadan önce hem NetBeans hem de Eclipse'i indirip kullandığınız bilgisayara kurmanız önerilir. Çünkü kitapta Java'nın temel özellikleri anlatılırken bazen Eclipse bazen de NetBeans kullanıldı. Bu kitabı bitirip Java konusunda bilgi sahibi olduğunuzda istediğiniz IDE’yi tercih edip uygulamalarınızı onunla geliştirmeye devam edebilirsiniz. Bu kitabı okumaya başlamadan önce IDE’nizi seçtiyseniz kitapta diğer IDE’yle ilgili olarak söylenenlere kayıtsız kalabilirsiniz. Örneğin NetBeans kullanıyorsanız, Eclipse kullananlara yönelik olarak MySQL veritabanları üzerinde işlem yaparken gerek duyulacak sürücüyü mysql.com’dan indirip kurma işleminin anlatıldığı sayfayı okumadan atlayabilirsiniz.

Son yıllarda yayınlanan kitapların yanında ilgili konuların anlatıldığı videolar veriliyor. İnsanlar bu video filmleri izleyerek programcılıkla ilgili konuları daha kolay anlayacağını düşünüyor. Bize göre, bu kitabı okuyup Java öğrenmeye çalışmak, Java’yla ilgili olarak çekilen videoları izlemekten daha verimlidir, daha anlaşılırdır.

Bu kitabı yazarken öncelikli hedeflerimizden birisi şuydu: Java programlama diliyle ilgili olarak bu kitapta bulunan herhangi bir konuyu okuyanların başka kaynaklara bakma ihtiyacını azaltmaktır. Başka bir deyişle bu kitabı okuyan birisinin okuduğunu anlamadığı için başka kaynaklara başvurmak zorunda kalmasın istedik.

Bu kitabı yazarken kullandığımız bilgisayarda Windows kuruluydu. Bu nedenle kitap dahilinde kurulan bazı cümlelerde ortamın Windows olduğu vurgulandı. Konu Java kodu yazmak olduğunda kullanılan işletim sisteminin Windows, Mac veya Linux olmasının koda olan etkisi yok gibidir.

Hiç yorum yok: